ATWML,

Cerpen : All Too Well Part 2 (END)

6:22 AM Hunlove r 8 Comments

Seminggu berlalu,

Sejak dari kejadian tempoh hari, hubungan Lili dan Shakir semakin renggang dan berterusan renggang. Mereka yang dikenali ramai seperti pasangan Rahul dan simran sekolah dek kerana persahabatan mereka. Kini ramai pelajar sekolah telah menghidu something not right between them. Hubungan cinta mereka yang tidak sampai seminggu itu tidak diketahui oleh orang ramai disebabkan langkah berjaga-jaga yang diambil oleh Lili dan terbukti langkah tersebut adalah langkah yang terbaik.


“Lili…. Awak…” Shakir mengejar langkah Lili setiap hari, setiap masa. Perjalanan ke sekolah, perjalanan pulang dari sekolah, ke kantin, ke makmal, ke library dan ke mana-mana jua. Namun dia hanya mampu mengejar, ‘the hell is going on! Bukan salah aku! Ni salah mamat kerek tu!’ teringatkan akan wajah lelaki berbaju biru muda itu membuat darahnya mengelagak!

Lili meneruskan langkahnya tanpa berpaling. Dia terus berbual dengan Nani yang berada di sampingnya, ‘just keep walking! Kau dah berjaya tempuhi seminggu tanpa dia! Don’t back off!’

“li, awak tak nak tunggu kir ke?” Tanya Nani dengan wajah berkerut. Dia salah seorang yang hairan dengan perubahan mengejut Lili dan Shakir seminggu lepas.

“biar je la, saya malas nak layan dia” jawab Lili dengan laju, ‘yes! Keep up a good work!’

“tapi….” Nani termati kata. Dia ingin mengetahui sebab di sebalik semua ini namun suaranya tidak keluar.

“macam ni la, kalau awak nak…” Lili terdiam

“Lili, jom jumpa kejap…” Shakir menyambar pergelangan tangan Lili dan menarik gadis itu membuntui langkahnya tanpa mempedulikan mata-mata yang memandang.

“lepas lah…. Kir… ape ni…” Lili memperlahankan nada suaranya. Dia tidak mahu membuat scene tetapi yang sedang berlaku ini sudah menjadi scene tontonan ramai, ‘argh!! Tension nye aku!’

Shakir mengheret Lili ke belakang makmal sekolah. As a seniors, dia menghalau semua orang di kawasan itu dengan pandangan mata.

Lili menarik tangannya dari terus digenggam oleh Shakir sebelum berpeluk tubuh. Chin up. No smile. Fire eyes.

“ok we talk, kenapa awak buat saya macam ni. Apa salah saya? Why suddenly broke up!?” Soal Shakir dengan bersungguh-sungguh. Dia tidak mahu berjauhan dengan Lili. Semua orang boleh meninggalkan dirinya kecuali Lili.

“salah? Awak tak sedar ke? Or you just pretending to be innocent?” Balas Lili dengan soalan.

“no, I am not pretending. Just explain to me right now!” Suara Shakir mula meninggi. Dia tidak faham dengan perubahan Lili.

“awak dengar tak apa yang lelaki tu cakap kat saya? Awak dengar tak? Awak tak tahu apa yang rasa saya rasa. Saya dimalukan in front of orang ramai! Awak tahu tak!” Luah Lili. Malu tempoh hari masih lagi bersisa di dalam hatinya. Rambutnya yang berjuntai itu ditolak ke belakang.

“saya faham but why we have to broke up!? Semua ni salah mamat tu! Not me! Kenapa saya yang kena tanggung semua benda!” Tegas Shakir dengan sepenuh hati. Hati lelakinya meronta untuk mendengar penjelasan dari bibir nipis Lili.

“awak tahu tak, selama saya dengar kata-kata pedas lelaki itu. Saya berharap awak akan back up saya, akan tolong saya menepis semua kata-kat lelaki itu. But no! You just sit there! Just do nothing and watching me get bashed from that freak!” Jelas Lili dengan sepenuh hati. Akhirnya apa yang terbuku di dalam hati sudah terluah.

“awak, saya tak tahu nak buat apa…. Saya terkejut. Saya tak expect that scene will ever happened! Beside its your fault, yang awak pergi cari gaduh dengan mamat tu apasal!?” Jawab Shakir dengan nada tidak puas hati. Sikap terburu-buru Lili adalah sifat yang dia benci. Everything is perfect about Lili except that hasty.

“o. Indeed ni semua bukan salah awak! Tapi salah saya, saya yang bodoh percaya awak akan berada di samping saya!” Jelas Lili. Hatinya hancur bila terkenang saat dia dimalukan di depan khalayak ramai tetapi lelaki yang menjadi teman lelakinya hanya duduk dan terdiam. Dia berpaling dan membuka langkah. The conversation come to end!

“Lili, wait!” Seklai lagi Shakir menyambar pergelangan tangan Lili. Kuat. Dia masih mahu meneruskan perbincangan ini. Dia tidak mahu berpisah.

Lili termati langkah. Pautan pada pergelangan tanganya terlalu kuat. Sekali lagi kata-kata lelaki berbaju biru tentang halal dan haram bergema di mindanya. Dia pantas meronta-ronta untuk dilepaskan. Dia tahu bersentuh anatara bukan muhrim adalah haram. Dia tahu akan hakikat tersebut, dia tahu akan hakikat kewujudan hukum tersebut. Namun persahabatan dengan Shakir telah mengaburi matanya.

“lepaskan saya kir… tolonglah. Saya malu, lepaskan saya. Please, I begging!” Rayu Lili. Dia merasakan sesuatu yang lain di dalam hatinya. Merasakan ketakutan akan perbuatan itu. Matanya mula berkaca.

“Lili…. Jangan buat saya macam ni. Apa yang awak nak malu. No one is here. It just you and me…. Please don’t leave me….” Shakir pula yang merayu. Mata Lili yang berkaca direnung dalam. Keningnya bertaut dengan pandangan redup.

“still got HIM. We still got HIM, watching us all this time. Saya malu dengan DIA. Please, saya dah tak mampu nak tanggung rasa berat kat hati ini. Can we just called it done? Please if you still a piece of respect for me, just let go of my hand...” Pinta Lili. Matanya sudah mengalirkan air mata. Terlalu perit kata-kata itu meluncur keluar dari mulutnya. But what should be done, need to be done.

Shakir terkejut dengan kata-kata Lili. Kata yang sungguh dalam maksudnya. Kata-kata yang melukakan hatinya. Kata-kata yang tidak pernah dijangkakan akan terpacul dari mulut Lili, ‘she changed…’ dia perlahan-lahan melepaskan pergelangan tangan Lili.

Usai tangannya bebas dari pautan tegap Shakir, Lili membuka langkah pergi. Disebabkan dia terlalu sibuk mengesat air mata, di hujung corner bangunan dia terlanggar seorang.

“maaf….” Tanpa menunggu bicara yang manusia yang dilanggarnya dia melangkah pergi.
 Dia mahu menenangkan hati yang bergelora, ‘ya allah, bantulah aku….’

#

“class, seems like I will having my pregency leave tomorrow. I would like to introduce to you guys my substitute. Dia akan mengajar kamu semua till the final trial” ujar puan rohaya dengan memegang perut yang kini sudah membulat.

“ala…. Teacher…. Tak best la macam ni” keluh kesah pelajar 5-Alpha dengan berita tersebut.

Lili turut mengeluh mendengar berita dari cikgu kesayangannya. Dia kemudiannya mengambil bekas minumannya untuk membasahkan tekaknya yang mula kering.

“I bet the girls will take it back ur words. Rafiq masuk la” puan rohaya menjemput guru pratikal sekolahnya dengan senyuman lebar.

Seorang lelaki yang penuh berkarisma melangkah masuk ke dalam kelas 5-Alpha. Berkaca mata, berkemeja slim fit lengan panjang berwarna merah, bertali leher narrow putih dan berseluar hitam. Tangan diseluk di dalam seluar. Lelaki itu berpaling menghadap kelas.

“assalamualaikum dan hi semua. Rafiq, mr. Rafiq perhaps. Single” Rafiq mengenyitkan matanya ke arah semua.

Jaw dropping! Amused! Pectrified! Hottie-Alert! Semua pelajar perempaun mula merasakan kepanasannya. Pelajar lelaki mula tergugat.

Lili mengangkat muka apabila selesai meletakkan bekas airnya di sisi kerusi. Matanya membulat, air yang masih diteguknya tadi tersembur.

“Lili, kau ok tak?” Nani pantas mengurut belakang Lili.

“dia…” ujar Lili.

Rafiq mengawal riak wajahnya apabila matanya bertemu dengan gadis yang baru sahaja tersembur air, ‘dia…’

Shakir pula terlopong. This coincidence is too much! Hatinya bertambah sakit apabila melihat mata Lili dan cikgu baru mereka bersabung.

#

Sepanjang 3 bulan menuju SPM, subjek mathematics adalah subjek yang paling susah untuk dia hadam. Entah mengapa, otaknya seakan mengalami calculation breakdown. Lebih-lebih lagi, bila dia berada di depan mata.

Kejadian di Baskin Robbin sentiasa mengalami encore di dalam mindanya.

“Lili… cikgu panggil kau” Nani menciut lengan teman baiknya yang masih menunduk ke buku.

“hah?” Lili terkejut dengan cuitan Nani. Pantas mengelabah.

“Lili, do question number six on the white board….” Arah Rafiq sambil berpeluk tubuh. Sejak reunion dia dengan gadis tersebut, matanya akan sentiasa memerhati segala gerak geri gadis itu dari jauh. Rasa bersalah itu masih wujud. Dia juga perasan akan kehadiran budak lelaki yang berpimpin dengan Lili di Baskin Robbin di dalam kelasnya.

Lili mengetap bibir. Sejak mamat poyo itu menjadi guru mathematicsnya, dia adalah orang yang selalu ke hadapan untuk menyelesaikan soalan, ‘alamak….pythogoras! Aku benci dia!’

“saya tak tahu…” ujar Lili.

“never mind, just try it. Saya ajar….” Rafiq menghulurkan maker pennya kepada Lili.

Lili mengigit jari apabila otaknya sudah buntu.

Rafiq berdiri di sebelah Lili sambil berpeluk tubuh.

Lili menarik nafas. Bau wangian lelaki itu menerpa ke hidungnya. Bau lelaki, maskulin membuat dia tidak keruan.

“okay, dah pergi duduk. Biar saya selesaikan....” Rafiq menarik maker pen dari genggaman Lili.

Tanpa mampu dikawal, wajah Lili berbahang.

“okay class, this problem maybe simple but its really tricky….” Rafiq mula membuat penjelasannya.

Lili kembali menghenyak punggungnya di atas kerusi. Matanya tidak lepasa dari memandang wajah lelaki yang sedang membuat penerangan di hadapan kelas.

“Lili, kau ok tak? Muka kau…. Merah…” tanya Nani.

Lili pantas memegang wajahnya, ‘merah?’

“Lili, faham tak?” Tanya Rafiq. Wajah merah Lili itu menjentik hati lelakinya.

“hah….” Pantas Lili mengangguk laju.

“nice, we proceed to next question….”

“aku ok je. Maybe panas kot” Lili menjawab soalan Nani yang tertangguh sambil mengipas wajahnya.

#

Seminggu before SPM,

“saya nak minta maaf….” Luah Rafiq.

Lili terpaku. Niatnya yang untuk bertanya soalan kini termati. Dahinya mula berkerut.

“please don’t make that face…. Saya minta maaf atas perbuatan saya kat Baskin Robbins hari tu…” luah Rafiq. Setelah berkali-kali berlatih di depan cermin, akhirnya dia berjaya meluahkan kata maaf itu.

“o… saya dah lupa pasal benda tu….” Tipu Lili. Matanya dilarikan ke tempat apabila bertemu dengan sepasang mata redup milik Rafiq, ‘lupa…. Never…’

“ok, kiranya awak dah maafkan saya?” Tanya Rafiq dengan penuh mengharap.

Lili mengangguk.

“Alhamdulillah, thank you so much. Selama ini, saya rasa berat sangat. Tapi dah minta maaf, burdens flies away… thank you” ucap Rafiq dengan senyuman lebar.

Lili mengangguk sekali lagi dan meminta diri. Kelasnya sedang mengadakan parti perpisahan.

#

Usai parti kelas,

“awak…. Jom jumpa sekejap” Shakir memberanikan diri untuk berdepan dengan Lili. Selepas beberapa bulan tidak berbual, tidak bertentang mata. Dia rindu.

Lili mengangguk, dia mengekori langkah Shakir tanpa suara.

Lagu dicorong radio sekolah mula kedengaran. Semua lagu pada hari ini bertemakan perpisahan. Kini lagu yang amat diminati oleh Lili bergema satu sekolah. All too well by taylor swift.

I walked through the door with you, the air was cold,
But something 'bout it felt like home somehow.
And I left my scarf there at your sister's house,
And you still got it in your drawer even now.

Shakir membawa Lili ke port biasa mereka, tempat terakhir mereka berbual. Belakang makmal sekolah. Lili mengetap bibir. Memori dulu kembali memenuhi ruang mindanya.

Oh, your sweet disposition and my wide-eyed gaze.
We're singing in the car, getting lost Upstate.
Autumn leaves falling down like pieces into place,
And I can picture it after all these days.

And I know it's long gone,
And that magic's not here no more,
And I might be okay,
But I'm not fine at all.

“awak…. Sihat?” Shakir tersenyum lebar. Wajah yang sudah lama tidak ditatap lama.

“sihat…. Awak?” Lili mengangkat wajahnya dan kini dia terperangkap dalam renungan dalam Shakir. Sungguh dia rindukan Shakir.

'Cause there we are again on that little town street.
You almost ran the red 'cause you were looking over me.
Wind in my hair, I was there, I remember it all too well.

Lagu yang bermain pada ketika ini seakan menjadi menceritakan hati mereka berdua.

“saya tak sihat…. Saya rindukan awak….” Terang Shakir. Dia mahu keadaan kembali seperti dulu. Dia mahu Lili kembali di sisinya.

Nafas Lili kembali sesak. Kata-kata Shakir itu terlalu direct, terlalu sakit untuk didengar.

Photo album on the counter, your cheeks were turning red.
You used to be a little kid with glasses in a twin-size bed
And your mother's telling stories about you on a tee ball team
You tell me 'bout your past, thinking your future was me.

And I know it's long gone
And there was nothing else I could do
And I forget about you long enough
To forget why I needed to...

'Cause there we are again in the middle of the night.
We dance around the kitchen in the refrigerator light
Down the stairs, I was there, I remember it all too well, yeah.

“awak…. Saya…” Lili menelan air liur. Tekaknya terasa kering. Matanya mula berkaca. Bibir diketap.

“Lili…. Saya sayangkan awak… kenapa awak sanggup semuanya…” tanya Shakir dengan mata yang merah. Dia sendiri terlalu sakit dengan perpisahan ini. Perpisahan yang terlalu banyak tanda tanya.

Maybe we got lost in translation, maybe I asked for too much,
And maybe this thing was a masterpiece 'til you tore it all up.
Running scared, I was there, I remember it all too well.

Hey, you call me up again just to break me like a promise.
So casually cruel in the name of being honest.
I'm a crumpled up piece of paper lying here
'Cause I remember it all, all, all... Too well.

Lili menundukkan kepalanya. Dia tidak sanggup untuk bertentang mata dengan lelaki yang pernah menjadi impian hidupnya suatu ketika dahulu. Memori dulu kembali memenuhi ruang mindanya. All too well….

“awak…. Jangan sebut lagi perkara yang dah lepas. Saya tak ungkit lagi… saya nak lupakan semuanya” tersekat-sekat suara Lili bercakap. Matanya mula terasa panas.

Shakir memalingkan wajahnya ke tempat. Sakit hatinya dengan apa yang diluahkan oleh gadis di depannya. Lagu yang sedang bermain di corong radio itu menambahkan rasa sakit di hati. Dia ingin menamatkan lagu itu dengan cepat.

Time won't fly, it's like I'm paralyzed by it
I'd like to be my old self again, but I'm still trying to find it
After plaid shirt days and nights when you made me your own
Now you mail back my things and I walk home alone

But you keep my old scarf from that very first week
'Cause it reminds you of innocence and it smells like me
You can't get rid of it 'cause you remember it all too well, yeah

“awak….” Kata-kata Shakir dipotong.

“Shakir…. Please let it go…. Nothing will change. Saya nak ubah diri saya…. Saya nak jadi lebih baik di mata DIA…. Semua ni pun susah untuk saya… please kir, please” rayu Lili. Dia kemudian berpaling dari terus menghadap Shakir. Bibirnya mula bergetar menahan rasa.

Shakir sekali lagi bagaikan ditampar kuat, ‘Lili nak berubah….’ Dia cuba mengukir senyuman walhal Lili sudah membelakangi dirinya. Gadis itu berusaha untuk melepaskan dia pergi. Bersungguh.

“saya harap awak jumpa apa yang awak nak… saya harap DIA dengar doa awak… all the best for SPM! Bye….” Shakir melangkah pergi dengan langkah laju. Matanya yang berair itu masih teguh menahan air mata dari mengalir. Hari ini, dia sudah kehilangan seorang yang amat penting dalam hidupnya.

Lili terjelopok di atas lantai setelah mendengar Shakir melangkah pergi. Hatinya terasa sakit, sakit sangat. Tidak pernah dia merasakan bisa sebegini sakit. Air matanya mengalir laju. Begini kisah cinta sweet seventeennya berakhir. Terhenjut dia menangis, meluahkan rasa. Mengharapkan rasa sakit itu pergi dibawa oleh sang air mata yang mengalir. Dia tidak akan melupakan saat ini, because this memory will last forever in her memory. All too well.

'Cause there we are again, when I loved you so
Back before you lost the one real thing you've ever known
It was rare, I was there, I remember it all too well

Wind in my hair, you were there, you remember it all
Down the stairs, you were there, you remember it all
It was rare, I was there, I remember it all too well

THE END

*ps nak sambungan? shout it out!

You Might Also Like

8 comments: